Koszyk zakupów

Brak produktów w koszyku.

Jeśli chcesz złożyć reklamację, lub zwrócić zamówione produkty, skontaktuj się z nami telefonicznie lub za pomocą formularza.
Możesz zwrócić całe zamówienie lub jego część. Na zwrot nienaruszonego opakowania* masz 30 dni.


*dotyczy oryginalnego opakowania od producenta

Sklep MLO Nutrition jest zintegrowany z systemami płatniczymi: Autopay i Przelewy24. Gwarantujemy najwyższe bezpieczeństwo zakupów, jakiego udzielają te platformy.
Dostępne metody płatności dla zamówień z adresem dostarczenia na terenie Polski to:

  • BLIK
  • przelew natychmiastowy
  • Karty płatnicze (Visa, Visa Electron, Mastercard, MasterCard Electronic, Maestro)
  • Apple Pay
  • Google Pay
  • pobranie u kuriera, w paczkomacie i Orlen paczce (w przypadku Orlen Paczki, pobranie jest możliwe dla zamówień do 400 zł).
  • samodzielny przelew na konto bankowe (po złożeniu zamówienia zobaczysz podsumowanie z numerem konta).
  • Płatność odroczona za pomocą platformy PayPo.


Zamówienia, z adresem dostarczenia na terenie Polski to:

  • kurierem
  • do paczkomatu Inpostu
  • do automatu Orlen Paczka.

Zamówienia złożone do godziny 17:00 nadajemy tego samego dnia. Średni czas dostarczenia zamówienia to 1-2 dni robocze.

zanieczyszczenie kreatyn

Skąd pochodzi monohydrat kreatyny w suplementach MLO?

Połączenie słów kreatyna i czystość określają najbardziej znaną markę Creapure®. Niemiecki producent Alzchem Trostberg GmbH jest niedoścignionym liderem, który posiada certyfikat Creapure® Inside i IFS FOOD. Znajduje się na liście Cologne List, co świadczy o regularnym testowaniu na obecność substancji zakazanych, co eliminuje ryzyko nieumyślnego zastosowania dopingu przez sportowca.

Firma dystrybuuje monohydrat kreatyny (a także inne produkty z laboratorium AlzChem) swoim partnerom, by komponowali własne suplementy. Użycie logo Creapure®  na suplementach jest potwierdzeniem używania produktu nr 1 a tym samym bezpieczeństwa. Kreatyna tej marki jest najlepiej przebadana. Co więcej, monohydrat jest w 100% wytwarzany na drodze syntezy chemicznej, co oznacza, że nie są wykorzystywane surowce pochodzenia zwierzęcego ani ziołowego.

Jak produkowany jest monohydrat kreatyny Creapure®?

Creapure® powstaje na całkowicie zamkniętej linii produkcyjnej, od dostarczenia surowca, aż po zapakowanie końcowego produktu. Każda partia jest testowana m.in. za pomocą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC).
Spośród kilku sposobów wytwarzania kreatyny, Alzchem rozpoczyna proces od sarkozyny i cyjanamidu. Ta metoda uważana jest za najbardziej bezpieczną, co minimalizuje ryzyko pojawienia się substacji ubocznych: DCD i DHT. Najwyższej jakości produkt może zawierać maksymalnie kilkadziesiąt cząstek dicyjanodiamidu na 1 milion, natomiast DHT musi być całkowicie niewykrywalne.

Poniższy wykres porównuje średnie wyniki 9 monohydratów kreatyny Creapure oraz 20 innych marek, pod kątem występowania kreatyniny, DHT oraz DCD.

W przypadku kreatyniny, występowanie na poziomie wyższym niż 1% świadczy o słabej jakości procesie produkcyjnym.

monohydrat kreatyny creapure

Skąd pochodzi L-glutamina w odżywkach MLO Nutrition?

W naszych suplementach znajdziesz L-Glutaminę dostarczaną przez Kyowa Hakko. Opakowania suplementów MLO Nutrition zawierają logo Kyowa Quality.

Kyowa Quality określa najwyższe standardy i zaangażowanie w jakość, które są rygorystycznie przestrzegane przez firmę Kyowa Hakko Bio Co., Ltd. Jest to japońskie przedsiębiorstwo specjalizujące się w badaniach, rozwoju i produkcji wysokiej jakości składników dla branży farmaceutycznej i spożywczej.

Firma kładzie duży nacisk na kontrolę i zapewnianie jakości we wszystkich swoich działaniach. Kyowa Quality obejmuje zaangażowanie w produkcję bezpiecznych, skutecznych i niezawodnych produktów, które spełniają a nawet przekraczają standardy branżowe. Kyowa wprowadziło rygorystyczne systemy zarządzania jakością i przestrzega wielu regulacji w celu zapewnienia jakości i bezpieczeństwa swoich produktów.

Procesy kontroli jakości w Kyowa Hakko Bio obejmują kompleksowe testowanie i analizę na różnych etapach produkcji. Priorytetem jest wykorzystywanie najnowocześniejszych technologii i wiedzy naukowej w celu utrzymania spójności i monitorowania swoich produktów. Dodatkowo, firma prowadzi rozległe badania i rozwój, aby ciągle doskonalić swoje procesy produkcyjne i opracowywać innowacyjne rozwiązania.

Producentem białka premium jest:

Białka: 
DMV Nutri WheyTM 800I 
DMV Nutri Whey™ Isolate I,
jakich używamy w naszych suplementach, produkowane są przez holenderskiego lidera branży, Friesland Campina. Jest to największa na świecie spółdzielnia mleczarska, z siedzibą w Amersfoort oraz jedna z 5 największych firm mleczarskich na świece. Jej początki sięgają 1871 roku. Posiada oddziały 33 krajach i zatrudnia ponad 20000 osób. Produkty FC są dostępne w ponad 100 krajach. 

Nutri WheyTM 800I to produkt zawierający czyste białko serwatkowe, którego 80% pochodzi bezpośrednio z mleka. Ma neutralny smak i aromat, który łatwo można wykorzystać w suplementach i odżywkach dla sportowców. Jest to kompletne źródło białka serwatkowego i BCAA. Białko to zawiera 14% więcej leucyny w porównaniu do białek serwatkowych pochodzących z serwatki serowej.

Nutri Whey™ Isolate I to prodkt z białka serwatkowego. Serwatka zagęszczana jest za pomocą mikro i ultrafiltracji, aż osiągnie zawartość białka na poziomie 90%.
Oba produkty cechują się najwyższą jakością i czystością, za którymi stoi wieloletnie doświadczenie firmy, najnowsze technologie i spełnianie wysokich norm.

Nutri WheyTM 800I oraz Nutri Whey™ Isolate I znajdziesz we wszystkich odzywkach białkowych oraz gainerach.

Aminokwasy egzogenne i endogenne – czym są?

Aminokwasy są jednymi z ważniejszych składników w naszej diety. Stanowią one materiał budulcowy białek i wpływają na prawidłowy przebieg wielu procesów zachodzących w organizmie.
Co to są aminokwasy egzogenne i endogenne? Czym się różnią i jakie funkcje pełnią? Odpowiadamy.

Aminokwasy egzogenne – charakterystyka

Białko zaliczane jest do składników budulcowych organizmu. Organizm wykorzystuje je zarówno do budowy, jak i odnowy komórek i tkanek. Ze względu na to, jak ważną funkcję pełni, musi być mu dostarczane zarówno w odpowiednich ilościach, jak i we właściwej jakości, czyli mieć odpowiedni skład aminokwasowy. Obecnie znanych jest dwadzieścia aminokwasów wchodzących w skład produktów spożywczych. Część z nich organizm jest w stanie samodzielnie wytwarzać, natomiast część musi być mu dostarczana z zewnątrz. W związku z tym aminokwasy zostały podzielone na dwie grupy – aminokwasy egzogenne i endogenne.

Aminokwasy egzogenne są tymi, których organizm nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować lub wytwarza je w ilościach, które nie są wystarczające w stosunku do potrzeb organizmu. Dlatego też muszą być mu dostarczane wraz z pożywieniem. Niedobory aminokwasów egzogennych mogą prowadzić do niekorzystnych zmian w organizmie. Dlatego też tak ważnym jest, aby dostarczać mu je w odpowiednich ilościach wraz różnymi pokarmami zawierającymi różne białka. Za sprawą racjonalnego doboru produktów, możliwe jest stworzenie warunków do wzajemnego uzupełniania się białek i uzyskania z nich wartościowego materiału budulcowego dla organizmu.

Aminokwasy egzogenne – rodzaje

Zawartość aminokwasów egzogennych w organizmie, uzależniona jest od stosowanej diety.
Źródłem tych związków są białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.
Wśród aminokwasów egzogennych występują:

  •         Lizyna,
  •         Metionina,
  •         Fenyloalanina,
  •         Treonina,
  •         Walina,
  •         Izoleucyna,
  •         Leucyna,
  •         Tryptofan,
  •         Arginina,
  •         Histydyna.

Należy podkreślić, że nie wszystkie z wyżej wymienionych aminokwasów są jednakowo „ważne” dla organizmu. Osiem pierwszych to aminokwasy niezbędne, natomiast arginina i histydyna to tzw. aminokwasy względnie egzogenne. To, o czym warto jeszcze wiedzieć, to fakt, że obecność aminokwasów egzogennych w białku stanowi o jego wartości biologicznej.
W związku z tym można wyróżnić:

  • Białka wysokowartościowe (pełnowartościowe). Zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach i odpowiednim stosunku. Należą do nich przeważnie białka pochodzenia zwierzęcego.
  • Białka mniej wartościowe (niepełnowartościowe). Są to białka pochodzenia roślinnego, które nie zawierają wszystkich aminokwasów egzogennych lub zawierają je w niewystarczających ilościach.

Niektóre z aminokwasów egzogennych cieszą się dużą popularnością wśród osób profesjonalnie lub amatorsko uprawiających sport. Dostępne są w formie suplementów diety i należą do nich aminokwasy rozgałęzione BCAA (z ang. Branched Chain Amino Acids), w skład których wchodzą: izoleucyna, leucyna oraz walina.

Aminokwasy egzogenne rozgałęzione BCAA – charakterystyka

Na podstawie wielu przeprowadzonych badań dowiedziono, że regularne stosowanie aminokwasów rozgałęzionych wykazuje pozytywny wpływ na organizm. Ich wyjątkowe właściwości szczególnie docenią osoby, które dążą do rozbudowania swojej muskulatury. BCAA pobudzają aktywność hormonu anabolicznego (wzrostu), który wspomaga wzrost włókien mięśniowych i sprawia, że proces regeneracji po wysiłku staje się bardziej efektywny. Ponadto, ich stosowanie pozwala na skrócenie czasu trwania bolesności mięśni po intensywnym treningu, czyli tzw. „zakwasów”. Jak wspomnieliśmy w poprzednim paragrafie, w skład grupy aminokwasów rozgałęzionych wchodzą: leucyna, izoleucyna oraz walina.Poniżej przedstawiamy ich charakterystykę:

  •  Leucyna. Stanowi jeden z najbardziej anabolicznych aminokwasów. Uczestniczy w zmniejszeniu rozpadu mięśni, w trakcie intensywnej aktywności fizycznej. Dodatkowo stymuluje syntezę białek, a także wspomaga regenerację pomiędzy kolejnymi sesjami treningowymi. W okresie redukcji tkanki tłuszczowej, leucyna zapobiega katabolizmowi mięśni oraz przyspiesza metabolizm.
  •  Izoleucyna. Przyczynia się do zwiększenia energii w komórkach mięśniowych. Zwiększa wytrzymałość mięśni, a także wspomaga budowanie beztłuszczowej masy ciała. Pobudza syntezę białek oraz wspomaga regenerację po treningu.
  • Walina. Spełnia bardzo ważną funkcję w dostarczaniu energii do komórek mięśniowych. Chroni mięśnie przed katabolizmem oraz zmniejsza ich bolesność po intensywnym treningu. Aminokwas pomaga w utrzymaniu równowagi hormonalnej, reguluje poziom kortyzolu w organizmie oraz skraca czas regeneracji potreningowej.

Ze względu na wyżej wymienione właściwości, aminokwasy BCAA stanowią niezwykle ważny składnik diety osób aktywnych fizycznie, które dążą do uzyskania upragnionej sylwetki. W związku z tym, że występują w postaci suplementów diety, nierzadko są wzbogacone również w inne substancje, wykazujące pozytywny wpływ na organizm sportowców.  Należy pamiętać jednak o tym, że odżywki powinny stanowić jedynie dodatek do zdrowej diety oraz treningów, będących podstawą sukcesu. Należy je stosować zgodnie z zaleceniami producenta, które najczęściej widnieją na opakowaniu preparatu.

Aminokwasy endogenne – charakterystyka i rodzaje

Aminokwasy endogenne to takie, które organizm jest w stanie samodzielnie syntetyzować. Wchodzą one w skład wszystkich białek organizmu. Zaliczają się do nich:

  •         Alanina,
  •         Cysteina,
  •         Glicyna,
  •         Hydroksyprolina,
  •         Prolina,
  •         Seryna,
  •         Tyrozyna,
  •         Kwas asparaginowy,
  •         Kwas glutaminowy.

Każdy aminokwas endogenny odgrywa ważną funkcję w organizmie. Warto jednak zaznaczyć, że pomimo faktu, iż organizm jest w stanie samodzielnie je syntetyzować istnieją takie sytuacje, w których może okazać się to niewystarczające. Taki przykład stanowi L-prolina, wytwarzana w organizmie z kwasu glutaminowego. W szczególnych przypadkach, jak np.: choroba, dieta uboga w białko czy szybki wzrost, jej synteza może okazać się niewystarczająca. Wówczas konieczne jest dostarczenie tego aminokwasu z zewnątrz, wraz z pokarmami. W produktach spożywczych występuje on w mleku i jego przetworach, mięsie, jajach oraz roślinach strączkowych.

Warto nadmienić, że aminokwas ten po przekształceniu w hydroksyl- prolinę wchodzi w skład kolagenu, stanowiąc 1/3 tworzących go białek. L-prolina wspomaga funkcjonowanie stawów, chrząstek oraz ścięgien. Ze względu na to jej dodatkowa suplementacja może okazać się niezbędna w okresie kontuzji, rehabilitacji, jak i również podczas intensywnych treningów. Przyczynia się ona do uelastyczniania ścian tętnic, wspomagając tym samym prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Spełnia ponadto ważną rolę w gojeniu się uszkodzonych tkanek. Odpowiada za kondycję skóry i paznokci. To co istotne dla osób dążących do uzyskania muskularne sylwetki – wspomaga budowanie beztłuszczowej masy mięśniowej oraz przyspiesza regenerację po wysiłku fizycznym.

Funkcje aminokwasów egzogennych i endogennych w organizmie

Każde białko egzogenne jak i białka endogenne, spełniają w organizmie szereg istotnych funkcji. Dlatego tak istotnym jest dbanie o ich należytą podaż. Warto wiedzieć, że aminokwasy nie tylko stanowią budulec białek. Ich rola jest bowiem znacznie szersza. Uczestniczą m.in. w syntezie niektórych neuroprzekaźników (np. noradrenaliny i serotoniny), zasad purynowych, pirymidynowych, porfiryny czy hormonów (tyroksyna, adrenalina, T3). Ponadto przemiany, jakim mogą ulegać, pozwalają też wytwarzać energię (spalanie do dwutlenku węgla i wody), tworzyć tłuszcze i węglowodany.

Innymi istotnymi funkcjami aminokwasów, jest również ich wpływ na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego czy układu krwiotwórczego. Wspomagają także właściwą pracę wątroby oraz uczestniczą w procesie syntezy barwnika oczu i kwasu nikotynowego. Ponadto są znaczące dla właściwego wzrostu organizmu. Ze względu na ich dobroczynny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układów i narządów, należy dbać o utrzymanie należytego poziomu aminokwasów w organizmie. Poza stosowaniem dobrze zbilansowanej diety, można sięgnąć również po suplementy diety, które ułatwią to zadanie.

 

Źródła:

  1. https://books.google.pl/books?hl=pl&lr=&id=eFi8kmu4o8sC&oi=fnd&pg=PA10&dq
    =aminokwasy+egzogenne+w+%C5%BCywieniu+cz%C5%82owieka&ots=sUMtNyGnCa&sig
    =oOp4H43PyfBDubdyQ0uuILDiI4U&rediresc=y#v=onepage&q=aminokwasy&f=false
  2. https://books.google.pl/bookshl=pl&lr=&id=eFi8kmu4o8sC&oi=fnd&pg=PA10&dq
    =aminokwasy+egzogenne+w+%C5%BCywieniu+cz%C5%82owieka&ots=sUMtNyGnCa&sig
    =oOp4H43PyfBDubdyQ0uuILDiI4U&redir_esc=y#v=onepage&q=aminokwasy&f=false
  3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1046/j.1440-1746.2000.02205.x
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27872960/
  5. https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12986-018-0271-1
  6. https://www.muscleandstrength.com/expert-guides/bcaas
  7. https://books.google.pl/books?hl=pl&lr=&id=eFi8kmu4o8sC&oi=fnd&pg=PA10&dq
    =aminokwasy+egzogenne+w+%C5%BCywieniu+cz%C5%82owieka&ots=sUMtNyGnCa&sig
    =oOp4H43PyfBDubdyQ0uuILDiI4U&redir_esc=y#v=onepage&q=aminokwasy&f=false
  8. https://www.formeds.com.pl/faq/174/Prolina
  9. https://www.endokrynologiapediatryczna.pl/?doi=10.18544/EP-01.11.02.1382

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *