Shopping Cart

Brak produktów w koszyku.

Jeśli chcesz złożyć reklamację, lub zwrócić zamówione produkty, skontaktuj się z nami telefonicznie lub za pomocą formularza.
Możesz zwrócić całe zamówienie lub jego część. Na zwrot nienaruszonego opakowania* masz 30 dni.


*dotyczy oryginalnego opakowania od producenta

Sklep MLO Nutrition jest zintegrowany z systemami płatniczymi: Autopay i Przelewy24. Gwarantujemy najwyższe bezpieczeństwo zakupów, jakiego udzielają te platformy.
Dostępne metody płatności dla zamówień z adresem dostarczenia na terenie Polski to:

  • BLIK
  • przelew natychmiastowy
  • Karty płatnicze (Visa, Visa Electron, Mastercard, MasterCard Electronic, Maestro)
  • Apple Pay
  • Google Pay
  • pobranie u kuriera, w paczkomacie i Orlen paczce (w przypadku Orlen Paczki, pobranie jest możliwe dla zamówień do 400 zł).
  • samodzielny przelew na konto bankowe (po złożeniu zamówienia zobaczysz podsumowanie z numerem konta).
  • Płatność odroczona za pomocą platformy PayPo.


Zamówienia, z adresem dostarczenia na terenie Polski to:

  • kurierem
  • do paczkomatu Inpostu
  • do automatu Orlen Paczka.

Zamówienia złożone do godziny 17:00 nadajemy tego samego dnia. Średni czas dostarczenia zamówienia to 1-2 dni robocze.

zanieczyszczenie kreatyn

Skąd pochodzi monohydrat kreatyny w suplementach MLO?

Połączenie słów kreatyna i czystość określają najbardziej znaną markę Creapure®. Niemiecki producent Alzchem Trostberg GmbH jest niedoścignionym liderem, który posiada certyfikat Creapure® Inside i IFS FOOD. Znajduje się na liście Cologne List, co świadczy o regularnym testowaniu na obecność substancji zakazanych, co eliminuje ryzyko nieumyślnego zastosowania dopingu przez sportowca.

Firma dystrybuuje monohydrat kreatyny (a także inne produkty z laboratorium AlzChem) swoim partnerom, by komponowali własne suplementy. Użycie logo Creapure®  na suplementach jest potwierdzeniem używania produktu nr 1 a tym samym bezpieczeństwa. Kreatyna tej marki jest najlepiej przebadana. Co więcej, monohydrat jest w 100% wytwarzany na drodze syntezy chemicznej, co oznacza, że nie są wykorzystywane surowce pochodzenia zwierzęcego ani ziołowego.

Jak produkowany jest monohydrat kreatyny Creapure®?

Creapure® powstaje na całkowicie zamkniętej linii produkcyjnej, od dostarczenia surowca, aż po zapakowanie końcowego produktu. Każda partia jest testowana m.in. za pomocą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC).
Spośród kilku sposobów wytwarzania kreatyny, Alzchem rozpoczyna proces od sarkozyny i cyjanamidu. Ta metoda uważana jest za najbardziej bezpieczną, co minimalizuje ryzyko pojawienia się substacji ubocznych: DCD i DHT. Najwyższej jakości produkt może zawierać maksymalnie kilkadziesiąt cząstek dicyjanodiamidu na 1 milion, natomiast DHT musi być całkowicie niewykrywalne.

Poniższy wykres porównuje średnie wyniki 9 monohydratów kreatyny Creapure oraz 20 innych marek, pod kątem występowania kreatyniny, DHT oraz DCD.

W przypadku kreatyniny, występowanie na poziomie wyższym niż 1% świadczy o słabej jakości procesie produkcyjnym.

monohydrat kreatyny creapure

Skąd pochodzi L-glutamina w odżywkach MLO Nutrition?

W naszych suplementach znajdziesz L-Glutaminę dostarczaną przez Kyowa Hakko. Opakowania suplementów MLO Nutrition zawierają logo Kyowa Quality.

Kyowa Quality określa najwyższe standardy i zaangażowanie w jakość, które są rygorystycznie przestrzegane przez firmę Kyowa Hakko Bio Co., Ltd. Jest to japońskie przedsiębiorstwo specjalizujące się w badaniach, rozwoju i produkcji wysokiej jakości składników dla branży farmaceutycznej i spożywczej.

Firma kładzie duży nacisk na kontrolę i zapewnianie jakości we wszystkich swoich działaniach. Kyowa Quality obejmuje zaangażowanie w produkcję bezpiecznych, skutecznych i niezawodnych produktów, które spełniają a nawet przekraczają standardy branżowe. Kyowa wprowadziło rygorystyczne systemy zarządzania jakością i przestrzega wielu regulacji w celu zapewnienia jakości i bezpieczeństwa swoich produktów.

Procesy kontroli jakości w Kyowa Hakko Bio obejmują kompleksowe testowanie i analizę na różnych etapach produkcji. Priorytetem jest wykorzystywanie najnowocześniejszych technologii i wiedzy naukowej w celu utrzymania spójności i monitorowania swoich produktów. Dodatkowo, firma prowadzi rozległe badania i rozwój, aby ciągle doskonalić swoje procesy produkcyjne i opracowywać innowacyjne rozwiązania.

Producentem białka premium jest:

Białka: 
DMV Nutri WheyTM 800I 
DMV Nutri Whey™ Isolate I,
jakich używamy w naszych suplementach, produkowane są przez holenderskiego lidera branży, Friesland Campina. Jest to największa na świecie spółdzielnia mleczarska, z siedzibą w Amersfoort oraz jedna z 5 największych firm mleczarskich na świece. Jej początki sięgają 1871 roku. Posiada oddziały 33 krajach i zatrudnia ponad 20000 osób. Produkty FC są dostępne w ponad 100 krajach. 

Nutri WheyTM 800I to produkt zawierający czyste białko serwatkowe, którego 80% pochodzi bezpośrednio z mleka. Ma neutralny smak i aromat, który łatwo można wykorzystać w suplementach i odżywkach dla sportowców. Jest to kompletne źródło białka serwatkowego i BCAA. Białko to zawiera 14% więcej leucyny w porównaniu do białek serwatkowych pochodzących z serwatki serowej.

Nutri Whey™ Isolate I to prodkt z białka serwatkowego. Serwatka zagęszczana jest za pomocą mikro i ultrafiltracji, aż osiągnie zawartość białka na poziomie 90%.
Oba produkty cechują się najwyższą jakością i czystością, za którymi stoi wieloletnie doświadczenie firmy, najnowsze technologie i spełnianie wysokich norm.

Nutri WheyTM 800I oraz Nutri Whey™ Isolate I znajdziesz we wszystkich odzywkach białkowych oraz gainerach.

Co to jest i co daje białko serwatkowe?

Białko serwatkowe to popularny wśród sportowców, naturalny suplement diety, który m.in. pomaga budować masę mięśniową. Poza tym, ma on znacznie szersze zastosowanie i nierzadko sięgają po niego osoby, pozostające na diecie redukcyjnej. W tym artykule, przyjrzymy się nieco bliżej temu produktowi. Omówimy jego właściwości, podpowiemy jak stosować białko serwatkowe. Co daje tego typu suplement diety? Tego również dowiecie się z niniejszego artykułu. Zachęcamy do lektury.

Białko serwatkowe – co to jest?

Zanim omówimy właściwości, wyjaśnimy, czym w ogóle jest białko serwatkowe. Co to takiego? Otóż jest to naturalny aminokwas, który bierze aktywny udział w budowaniu tkanek, w ludzkim organizmie. Bez białka, zarówno regeneracja, jak i naprawa uszkodzonych tkanek, a także ich wzrost, nie byłyby po prostu możliwe. W przeważającej części, białko dostarczane jest do organizmu wraz ze spożywanymi pokarmami. Część jednak organizm jest w stanie produkować samodzielnie.

Białko serwatkowe, o którym wspomnieliśmy, zaliczane jest do wyselekcjonowanego białka, niezwykle przydatnego sportowcom, jako uzupełnienie zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. W związku z tym, preparaty z białkiem serwatkowym, stanowią jedne z najpopularniejszych suplementów wśród osób aktywnych fizycznie. Białko serwatkowe występuje w mleku, a niektóre jego składniki, wpływają na liczne procesy zachodzące w ludzkim organizmie. 

Białko serwatkowe – właściwości

Ze względu na dużą zawartość aminokwasów siarkowych, lizyny i tryptofanu, białko serwatkowe zyskało olbrzymią popularność jako składnik odżywczy. Dlatego też stosowanie odżywek zawierających je w swoim składzie, wykazuje pozytywny wpływ na ludzki organizm. Co daje białko serwatkowe? Jego właściwości są szerokie i omawiamy jej poniżej:

  • warunkuje prawidłową odpowiedź immunologiczną organizmu,
  • wykazuje aktywność bakteriobójczą w kierunku bakterii Gram- dodatnich i Gram- ujemnych,
  • ma właściwości hipocholesterolemiczne, obniża ciśnienie krwi, wspomaga pracę układu nerwowego, działa antyoksydacyjnie,
  • dobrze rozpuszcza się w wodzie, ma zdolność do wiązania wody i emulgowania tłuszczu, wykazuje dużą lepkość i odznacza się dobrymi właściwościami pianotwórczymi i żelującymi (znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym jako składnik strukturotwórczy),
  • ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwnowotworowe (laktorefyna). 

Co daje białko serwatkowe?

Jak wspominaliśmy w poprzedniej części artykułu, białko serwatkowe szczególnie cenione jest przez sportowców i osoby aktywne fizycznie. Z czego wynika jego popularność wśród tej grupy? Mianowicie z tego, iż intensywny trening sprawia, że zapotrzebowanie organizmu na aminokwasy wzrasta, a dzieje się tak na skutek większego zużycia białka. Nie bez znaczenia pozostaje fakt, że wysiłek fizyczny, wykazuje destrukcyjne działanie na mięśnie. Powodem, jest wytwarzający się podczas treningu kwas mlekowy. Żeby móc je zregenerować i odbudować, konieczne jest dostarczenie zwiększonej ilości białka.

Doskonale w tym celu sprawdza się mleko serwatkowe, stanowiące składnik preparatów dla sportowców. Tego typu suplementy są bezpieczne dla zdrowia, stąd też nie należy obawiać się ich zażywania. Należycie stosowane białko serwatkowe, podnosi odporność sportowca. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby nie nadużywać tego składnika, gdyż przyjmowany w zbyt dużych ilościach, może okazać się szkodliwy. 

Jak stosować białko serwatkowe?

Wiemy już czym jest i jakie właściwości ma białko serwatkowe. Jak stosować zatem suplement zawierający je w swoim składzie? Otóż produkty na bazie białka serwatkowego, przede wszystkim przyjmowane są przez sportowców, a zwłaszcza kulturystów. Zażywają oni odżywki o różnych porach dnia. Czasami na czczo o poranku, a czasami wieczorem (z wykluczeniem hydroizolatów, których nie zaleca się przyjmować na noc). Najczęściej jednak rekomenduje się ich spożywanie przed treningiem oraz koniecznie bezpośrednio po wysiłku fizycznym. Dlaczego to takie ważne? Mianowicie dlatego, że zapewniają należytą regenerację mięśni, a także odpowiedni przyrost masy mięśniowej. Żeby uzyskać pożądane efekty, trzeba również wiedzieć, jak dawkować białko serwatkowe. Otóż porcje ustala się indywidualnie i są one zależne m.in. od uzyskiwanych przez sportowca efektów. Najlepiej w tym celu posiłkować się zaleceniami producenta, umieszczonymi na opakowaniu danego suplementu lub skorzystać z porad trenera. Odnieśmy się jednak do konkretnych liczb, które jasno określają, w jakiej gramaturze spożywać białko serwatkowe. Ile dziennie przyjmować tego typu odżywek? Szacuje się, że dawki te powinny oscylować w granicach 1,4g – 2.0g białka serwatkowego na każdy kilogram masy ciała, na dobę

Białko serwatkowe a odchudzanie

Produkty z białkiem serwatkowym, doskonale sprawdzają się w przypadku osób, które w wyniku urazów mięśni, pozostają w trakcie rekonwalescencji. Warto podawać je również osobom niedożywionym, a także tym, które po prostu dbają o zdrowe odżywianie. Nie bez znaczenia pozostaje również fakt, że białko serwatkowe zwiększa uczucie sytości. Tym samym, pełnią także funkcję preparatów na odchudzanie. 

Jaka jest jeszcze zależność, jeśli chodzi o białko serwatkowe a odchudzanie? Otóż odżywki na bazie białka serwatkowego, stanowią doskonały dodatek do diety osób pozostających na redukcji, które jednocześnie próbują nabrać masy mięśniowej i zwiększyć siłę. Warto podkreślić, że białko skutecznie hamuje apetyt. Do tego jego spożywanie sprawia, że organizm traci więcej kalorii na pozyskanie z niego energii. Inaczej niż w przypadku węglowodanów, które są prostym źródłem energii, białko musi być przetworzone przez organizm, by ten mógł je odpowiednio wykorzystać. Ponadto zwiększając masę mięśniową, co uzyskamy dzięki spożywaniu białka, spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej w organizmie stanie się efektywniejsze.

Gdzie kupić białko serwatkowe?

Jak widać, suplementowanie białka serwatkowego, niesie ze sobą wiele korzyści zarówno dla kondycji organizmu, przyrostu masy mięśniowej, utraty zalegającej tkanki tłuszczowej, jak i poprawy zdrowia. To doskonały sposób na to, aby wzbogacić codzienną dietę o naturalny aminokwas, w pełni bezpieczny dla ludzkiego zdrowia. Tak wiele zalet sprawia, że poszukując idealnego suplementu diety, warto postawić właśnie na białko serwatkowe. Gdzie kupić wysokiej jakości produkty, które zawierają je w swoim składzie? Idealnym miejscem, oferującym tego typu odżywki, jest e-sklep mlonutrition.pl. Wszystkie, dostępne tam produkty, są certyfikowane przez GMP i HACCP, co niewątpliwie dowodzi ich najwyższej jakości i bezpieczeństwu stosowania. Przeglądając ofertę sklepu, napotkać można wiele odżywek, zawierających białko serwatkowe. Jakie wybrać spośród tak wielu opcji? Wszystko zależy bowiem od potrzeb i preferencji danej osoby. Wśród wielu propozycji, jakie przygotował MLO Nutrition dla swoich klientów, znajdują się m.in. takie produkty, jak:

  • 100% Premium Whey Protein Matrix 2,27 kg. To białko klasy premium, skomponowane z najwyższej jakości i czystości składników. Stanowi jeden z najdoskonalszych, tego typu produktów na rynku, będących mixem białkowym (WPI+ WPH + WPC). Whey Protein Matrix został wzbogacony mieszanką probiotyczną 3 miliardów CFU, która wyklucza problemy trawienne. Produkt ten szczególnie polecany jest w okresach pracy nad rozbudową masy mięśniowej, zwiększenie wagi ciała, a także w okresie redukcyjnym.
  • 100% Platinum Isolate 2 kg (izolat + hydroizolat). Produkt ten stanowi połączenie dwóch, najlepszych form białka – izolatu i hydroizolatu białka serwatkowego, przez co stanowi gwarancję najwyższej jakości, najlepszej przyswajalności i czystości produktu. Platinum Isolate wzbogacono o mieszankę probiotyczną 3 miliardy CFU, dzięki czemu jego przyjmowanie nie powoduje problemów trawiennych. Idealny dla osób, które dążą do rozbudowania masy ciała, zwiększenia wagi lub redukcji tkanki tłuszczowej. Izolat białkowy 100% ISO ma pełen aminogram. Ponadto, doskonale się rozpuszcza, świetnie smakuje i pięknie pachnie, co stanowi kolejny powód do tego, aby włączyć go do swojej codziennej diety.

Źródła:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0939475322003970#preview-section-abstract
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29462923/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29565716/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28855697/
  5. https://www.medonet.pl/zdrowie,bialko-serwatkowe—odchudzanie–suplementy–dzialanie-i-bezpieczenstwo,artykul,1731221.html#jak-dziala-bialko-serwatkowe
  6. https://www.doz.pl/czytelnia/a16035-Bialko_serwatkowe__czym_jest_i_jakie_ma_wlasciwosci_Koncentrat_izolat_czy_hydrolizat
  7. https://jms.ump.edu.pl/uploads/2011/3/199_3_80_2011.pdf
  8. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0939475322003970
  9. https://potreningu.pl/artykuly/odchudzanie/czy-warto-stosowac-odzywke-bialkowa-podczas-redukcji-5788