Odżywki białkowe to jedno z tych rozwiązań, które cieszy się dużą popularnością wśród amatorów trenujących na siłowni, zawodowych sportowców, a także osób, poszukujących skutecznego sposobu na szybszą utratę zbędnych kilogramów. Trudno się temu dziwić, skoro proteiny pełnią wiele niezwykle istotnych funkcji w codziennej diecie. Jednymi z najpopularniejszych produktów na rynku suplementów diety, są preparaty na bazie białka serwatkowego (whey protein), do których należą między innymi izolaty (WPI). Z naszego artykułu dowiesz się więcej na temat białka serwatkowego, jakim jest izolat. Co to takiego? Odpowiedzi na to i wiele innych pytań, udzielamy w dalszej części tekstu. Zachęcamy do lektury.
Co to jest izolat białka?
Odpowiadając na pytanie – izolat co to takiego – warto wskazać, że WPI to jeden z rodzajów produktów białkowych, które często wybierane są przez osoby uprawiające sport, ale również pozostające na diecie redukcyjnej. Otrzymuje się je w procesie mikrofiltracji w przepływie krzyżowym (CFM). Dzięki takiemu rozwiązaniu, zawierają nawet 95% białka i dużą ilość aminokwasów egzogennych. Nie bez znaczenia pozostaje również fakt, iż skład tego typu produktów, jest ubogi w tłuszcze i cukry. To natomiast znacznie przyspiesza ich wchłanianie przez organizm, a co za tym idzie, mogą być z powodzeniem stosowane jako potreningowe źródło białka. Ponadto, ze względu na prawie całkowity brak cukrów w ich składzie, stanowią doskonały wybór w przypadku osób, borykających się z nietolerancją laktozy.
Czy warto stosować izolat?
Białko serwatkowe w postaci izolatu, warto stosować w sytuacji, kiedy dana osoba, z różnych względów, nie jest w stanie dostarczyć organizmowi niezbędnej dawki protein, wraz ze spożywanymi posiłkami. Wybierając tego typu produkt, można w kontrolowany sposób zapewnić organizmowi należytą podaż białka, a jednocześnie dostarczyć mu wszelkich, niezbędnych aminokwasów.
Wartym podkreślenia jest również to, na co działa izolat białka. Otóż produkt ten może:
- wspomóc budowę suchej masy mięśniowej,
- przyspieszyć tempo regeneracji,
- wspomóc redukcję tkanki tłuszczowej.
Należy jednak pamiętać o tym, że jest to jedynie dodatek do treningów i zdrowej diety. Dlatego też, aby osiągnąć upragnione efekty, trzeba regularnie trenować i stosować pełnowartościową, dobrze zbilansowaną dietę.
Dla kogo przeznaczony jest izolat białka?
WPI, czyli izolat białka serwatkowego, polecany jest głównie osobom, które nie tolerują laktozy. Ponadto, produkt ten sprawdza się zarówno w użytkowaniu profesjonalnych sportowców, jak i osób trenujących amatorsko. Co ciekawe, izolat białka serwatkowego może być także odpowiednim rozwiązaniem dla seniorów, których dieta nierzadko nie zawiera dostatecznej ilości białka. W takim wypadku, stosowanie przez nich suplementów w postaci WPI, może skutecznie ten deficyt uzupełnić.
Dawkowanie izolatu białka
Aby móc czerpać maksimum korzyści ze stosowania odżywki proteinowej, w postaci izolatu białka serwatkowego (WPI), należy przyjmować go w odpowiednich dawkach i o określonych porach. Ponadto, białko można przyjmować także w okresie okołotreningowym, zarówno przed wysiłkiem fizycznym, jak i po nim. Białko stosowane przed treningiem, będzie przede wszystkim pełniło funkcje odżywcze, hamujące proces katabolizmu. W przypadku przyjmowania białka po treningu, można spodziewać się nasilenia efektu anabolizmu, a tym samym wspomagania regeneracji i stymulowania budowy nowych białek mięśniowych.
Jaki izolat białka wybrać?
Na rynku dostępny jest duży wybór produktów, w postaci izolatów WPI. Zatem jaki izolat białka będzie najlepszy? Otóż tak naprawdę, wszystko zależy od indywidualnych preferencji każdej osoby, która zdecyduje się na stosowanie tego typu preparatów. Warto jednak wziąć pod uwagę takie cechy produktu, jak: rozpuszczalność, smak, a także konsystencja. Wysokiej jakości suplementy, w składzie których znajduje się izolat białka serwatkowego, można znaleźć w ofercie MLO Nutrition. Dostępne są tam m.in. takie odżywki proteinowe, jak:
- 100% Premium Whey Protein Matrix 2,27 kg. To produkt skomponowany z najwyższej jakości i czystości składników. Stanowi połączenie WPI + WPH + WPC i został dodatkowo wzbogacony mieszanką probiotyczną 3 miliardów CFU, co wyklucza ryzyko występowania problemów trawiennych.
- 100% Platinum Isolate 2 kg (izolat + hydroizolat). Odżywka ta jest połączeniem dwóch najlepszych form białka – izolatu (WPI) oraz hydroizolatu (WPH). To idealny wybór, stanowiący gwarancję najwyższej jakości, czystości i doskonałej przyswajalności produktu. W składzie suplementu, znajduje się również mieszanka probiotyczna 3 miliardów CFU, która doskonale wspomaga należytą pracę jelit.
Wszystkie, dostępne w ofercie MLO Nutrition produkty, uzyskały certyfikaty stanowiące potwierdzenie ich wysokiej jakości oraz bezpieczeństwa, co niewątpliwie stanowi kolejny dowód na to, że warto po nie sięgnąć.
Źródła:
- https://zywienie.abczdrowie.pl/bialko-serwatkowe-wytwarzanie-rodzaje-dawkowanie-efekty-stosowania