Izolat czy koncentrat białka – co wybrać?

Osoby, które dążą do zwiększenia masy mięśniowej lub poszukują sposobu na uzupełnienie swojej codziennej diety w pełnowartościowe białko, zdecydowanie powinny rozważyć zakup produktu, jakim jest białko serwatkowe. Tego typu odżywki proteinowe, dostępne są w różnych rodzajach, a najbardziej popularne to: koncentrat białka serwatkowego (WPC) oraz izolat białka serwatkowego (WPI). Produkty te różnią się między sobą, dlatego też stając przed wyborem konkretnego wariantu, wiele osób zadaje sobie pytanie – izolat czy koncentrat białka? Otóż jak można się domyślić, każdy z wyżej wymienionych produktów, ma zarówno swoje zalety, jak i wady. Zachęcamy do zapoznania się z naszym artykułem i poznania zależności między tego typu odżywkami, na płaszczyźnie – izolat a koncentrat białka. Zapraszamy do lektury.

Izolat a koncentrat białka – różnice

Koncentrat białka serwatkowego (WPC) to jeden z najczęściej kupowanych, tego typu produktów. Uzyskiwany jest z wykorzystaniem procesów mikro lub ultrafiltracji, a w jego składzie znajdują się cukry oraz tłuszcze. Mianem izolatu WPI, nazywane są odżywki białkowe, które zostały uzyskane w wyniku jeszcze bardziej intensywnego procesu filtracji. Mają mniejszą zawartość cukru i tłuszczu, niż produkty WPC i stanowią lepszy wybór dla osób z nietolerancją laktozy.  Ponadto, wymienić można także inne cechy, które różnią oba te suplementy. Co jeszcze różni izolat a koncentrat? O tym w dalszej części tekstu.

WPC a WPI – smak

Jeżeli mowa o walorach smakowych, to w tym wypadku koncentrat białka serwatkowego WPC triumfuje nad izolatem. Wynika to z faktu, iż w jego składzie znajduje się większa ilość tłuszczy i cukrów (w tym laktozy), dzięki czemu jego spożywanie jest przyjemniejsze dla kubków smakowych. W przypadku izolatów, są to produkty ze śladową zawartością cukrów w recepturze, a tym samym ich smak może być mniej intensywny. Niezależnie od walorów smakowych, WPI stanowią niewątpliwie lepszy wybór dla osób pozostających na diecie redukcyjnej, gdyż są po prostu mniej kaloryczne. 

 

WPC a WPI – ilość białka

Ze względu na to, że procesy pozyskiwania obu rodzajów białka serwatkowego różnią się od siebie, odmienna jest także zawartość w ich składzie protein. Jeżeli mowa o WPC, to zawierają one zazwyczaj 85% białka, w skład którego wchodzi dużo aminokwasów egzogennych. Resztę stanowią cukry oraz tłuszcze. W przypadku izolatu WPI, preparaty te zawierają nawet 95% białka, a w nim jeszcze większą ilość aminokwasów egzogennych. Ponadto, jak już wcześniej wspominaliśmy, ich receptura jest uboga w cukry i tłuszcze. Dodatkowo, ze względu na prawie całkowity brak cukrów, izolaty stanowią lepszy wybór dla osób z nietolerancją laktozy. 

Izolat a koncentrat – stosowanie

Znając powyższe różnice, na pewno wielu czytelników zadaje sobie w tym momencie pytanie, co wybrać – białko izolat czy koncentrat? Otóż tak naprawdę wszystko zależy od indywidualnych preferencji danej osoby, a także stosowanej przez nią diety i celów, jakie chce osiągnąć. Koncentrat białka serwatkowego WPC to niewątpliwie tańsze rozwiązanie, a jego wybór zalecany jest osobom, które trenują amatorsko i nie muszą przestrzegać tak restrykcyjnej diety, jak zawodowi sportowcy. Wysokiej jakości koncentrat, po który niewątpliwie warto sięgnąć, to 100% Whey Platinum Protein 2 kg.

Jeżeli mowa natomiast o izolacie białka serwatkowego WPI, to tak jak wcześniej wspominaliśmy, stanowi on doskonałe rozwiązanie dla osób borykających się z nietolerancją laktozy, a także tych, które szczególnie przestrzegają bilansu kalorycznego w ciągu dnia. Tego typu produkt, można suplementować wraz z WPH (hydroizolatem białka serwatkowego), stanowiącym najczystszą formę białka. Połączenie obu rodzajów białka serwatkowego, znajduje się m.in. w najwyższej jakości produkcie 100% Platinum Isolate 2 kg (izolat + hydroizolat), dostępnym w ofercie MLO Nutrition.