Shopping Cart

Brak produktów w koszyku.

Jeśli chcesz złożyć reklamację, lub zwrócić zamówione produkty, skontaktuj się z nami telefonicznie lub za pomocą formularza.
Możesz zwrócić całe zamówienie lub jego część. Na zwrot nienaruszonego opakowania* masz 30 dni.


*dotyczy oryginalnego opakowania od producenta

Sklep MLO Nutrition jest zintegrowany z systemami płatniczymi: Autopay i Przelewy24. Gwarantujemy najwyższe bezpieczeństwo zakupów, jakiego udzielają te platformy.
Dostępne metody płatności dla zamówień z adresem dostarczenia na terenie Polski to:

  • BLIK
  • przelew natychmiastowy
  • Karty płatnicze (Visa, Visa Electron, Mastercard, MasterCard Electronic, Maestro)
  • Apple Pay
  • Google Pay
  • pobranie u kuriera, w paczkomacie i Orlen paczce (w przypadku Orlen Paczki, pobranie jest możliwe dla zamówień do 400 zł).
  • samodzielny przelew na konto bankowe (po złożeniu zamówienia zobaczysz podsumowanie z numerem konta).
  • Płatność odroczona za pomocą platformy PayPo.


Zamówienia, z adresem dostarczenia na terenie Polski to:

  • kurierem
  • do paczkomatu Inpostu
  • do automatu Orlen Paczka.

Zamówienia złożone do godziny 17:00 nadajemy tego samego dnia. Średni czas dostarczenia zamówienia to 1-2 dni robocze.

zanieczyszczenie kreatyn

Skąd pochodzi monohydrat kreatyny w suplementach MLO?

Połączenie słów kreatyna i czystość określają najbardziej znaną markę Creapure®. Niemiecki producent Alzchem Trostberg GmbH jest niedoścignionym liderem, który posiada certyfikat Creapure® Inside i IFS FOOD. Znajduje się na liście Cologne List, co świadczy o regularnym testowaniu na obecność substancji zakazanych, co eliminuje ryzyko nieumyślnego zastosowania dopingu przez sportowca.

Firma dystrybuuje monohydrat kreatyny (a także inne produkty z laboratorium AlzChem) swoim partnerom, by komponowali własne suplementy. Użycie logo Creapure®  na suplementach jest potwierdzeniem używania produktu nr 1 a tym samym bezpieczeństwa. Kreatyna tej marki jest najlepiej przebadana. Co więcej, monohydrat jest w 100% wytwarzany na drodze syntezy chemicznej, co oznacza, że nie są wykorzystywane surowce pochodzenia zwierzęcego ani ziołowego.

Jak produkowany jest monohydrat kreatyny Creapure®?

Creapure® powstaje na całkowicie zamkniętej linii produkcyjnej, od dostarczenia surowca, aż po zapakowanie końcowego produktu. Każda partia jest testowana m.in. za pomocą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC).
Spośród kilku sposobów wytwarzania kreatyny, Alzchem rozpoczyna proces od sarkozyny i cyjanamidu. Ta metoda uważana jest za najbardziej bezpieczną, co minimalizuje ryzyko pojawienia się substacji ubocznych: DCD i DHT. Najwyższej jakości produkt może zawierać maksymalnie kilkadziesiąt cząstek dicyjanodiamidu na 1 milion, natomiast DHT musi być całkowicie niewykrywalne.

Poniższy wykres porównuje średnie wyniki 9 monohydratów kreatyny Creapure oraz 20 innych marek, pod kątem występowania kreatyniny, DHT oraz DCD.

W przypadku kreatyniny, występowanie na poziomie wyższym niż 1% świadczy o słabej jakości procesie produkcyjnym.

monohydrat kreatyny creapure

Skąd pochodzi L-glutamina w odżywkach MLO Nutrition?

W naszych suplementach znajdziesz L-Glutaminę dostarczaną przez Kyowa Hakko. Opakowania suplementów MLO Nutrition zawierają logo Kyowa Quality.

Kyowa Quality określa najwyższe standardy i zaangażowanie w jakość, które są rygorystycznie przestrzegane przez firmę Kyowa Hakko Bio Co., Ltd. Jest to japońskie przedsiębiorstwo specjalizujące się w badaniach, rozwoju i produkcji wysokiej jakości składników dla branży farmaceutycznej i spożywczej.

Firma kładzie duży nacisk na kontrolę i zapewnianie jakości we wszystkich swoich działaniach. Kyowa Quality obejmuje zaangażowanie w produkcję bezpiecznych, skutecznych i niezawodnych produktów, które spełniają a nawet przekraczają standardy branżowe. Kyowa wprowadziło rygorystyczne systemy zarządzania jakością i przestrzega wielu regulacji w celu zapewnienia jakości i bezpieczeństwa swoich produktów.

Procesy kontroli jakości w Kyowa Hakko Bio obejmują kompleksowe testowanie i analizę na różnych etapach produkcji. Priorytetem jest wykorzystywanie najnowocześniejszych technologii i wiedzy naukowej w celu utrzymania spójności i monitorowania swoich produktów. Dodatkowo, firma prowadzi rozległe badania i rozwój, aby ciągle doskonalić swoje procesy produkcyjne i opracowywać innowacyjne rozwiązania.

Producentem białka premium jest:

Białka: 
DMV Nutri WheyTM 800I 
DMV Nutri Whey™ Isolate I,
jakich używamy w naszych suplementach, produkowane są przez holenderskiego lidera branży, Friesland Campina. Jest to największa na świecie spółdzielnia mleczarska, z siedzibą w Amersfoort oraz jedna z 5 największych firm mleczarskich na świece. Jej początki sięgają 1871 roku. Posiada oddziały 33 krajach i zatrudnia ponad 20000 osób. Produkty FC są dostępne w ponad 100 krajach. 

Nutri WheyTM 800I to produkt zawierający czyste białko serwatkowe, którego 80% pochodzi bezpośrednio z mleka. Ma neutralny smak i aromat, który łatwo można wykorzystać w suplementach i odżywkach dla sportowców. Jest to kompletne źródło białka serwatkowego i BCAA. Białko to zawiera 14% więcej leucyny w porównaniu do białek serwatkowych pochodzących z serwatki serowej.

Nutri Whey™ Isolate I to prodkt z białka serwatkowego. Serwatka zagęszczana jest za pomocą mikro i ultrafiltracji, aż osiągnie zawartość białka na poziomie 90%.
Oba produkty cechują się najwyższą jakością i czystością, za którymi stoi wieloletnie doświadczenie firmy, najnowsze technologie i spełnianie wysokich norm.

Nutri WheyTM 800I oraz Nutri Whey™ Isolate I znajdziesz we wszystkich odzywkach białkowych oraz gainerach.

Kwas hialuronowy na stawy – jak działa?

Kwas hialuronowy stanowi jeden z podstawowych składników mazi stawowej. Jego odpowiednia ilość w torebce stawowej pozwala należycie zabezpieczyć stawy i zapewnić im właściwe funkcjonowanie. Czym jest i jak działa kwas hialuronowy na stawy? Jaki kwas hialuronowy najlepiej wybrać? Odpowiedzi na te pytania udzielamy w dalszej części artykułu. Zapraszamy do lektury.

Kwas hialuronowy – czym jest?

Z chemicznego punktu widzenia kwas hialuronowy jest polisacharydem. Ma on dokładnie taką samą budowę chemiczną zarówno u człowieka, jak i innych kręgowców oraz bakterii. Najczęściej występuje pod postacią soli sodowej, jako hialuronian sodu. Składnik ten jest obecny naturalnie w płynach ustrojowych, wielu narządach oraz tkankach. Najwięcej znaleźć go można jednak w chrząstce i mazi stawowej, mózgu, skórze właściwej oraz ciele szklistym oka. Stanowi on również składnik filmu łzowego oraz element budowy ścian naczyń krwionośnych.

Największa ilość kwasu hialuronowego syntetyzowana jest w tkance łącznej. Jego stężenie zmniejsza się wraz z wiekiem, czego skutkiem jest m.in. mniej elastyczna i bardziej wysuszona skóra, a także mniej ruchome stawy. Ponadto, na obniżający się poziom kwasu hialuronowego w ciele wpływ mają także postępujące choroby, takie jak np. choroba zwyrodnieniowa stawów.

Kwas hialuronowy pełni wiele ważnych funkcji w ludzkim organizmie. Wykazuje on takie aktywności biologiczne, jak:

  •         Utrzymanie integralności substancji międzykomórkowej. Nadaje jej sprężystości i elastyczności, wiąże w niej wodę, pełni rolę buforu osmotycznego, uczestniczy w utrzymaniu homeostazy, a także w migracji, proliferacji oraz w różnicowaniu komórek,
  •         Wpływa na strukturę, ściśliwość, objętość, sprężystość i wilgotność skóry oraz naskórka. Zapewnia transport jonów, a także składników odżywczych w skórze.
  •         Uczestniczy w koagulacji: intensyfikuje tworzenie fibryny i wzmacnia włóknik.
  •         Tworzone przez niego roztwory o dużej lepkości i elastyczności redukują tarcie pomiędzy kośćmi, smarując powierzchnie stawowe.
  •         Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie strun głosowych,
  •         Tworzy środowisko sprzyjające gojeniu się ran,
  •         Wykazuje działanie bakteriostatyczne,
  •         Utrzymuje prawidłowe nawilżenie powierzchni oka,
  •         Hialuronian o dużej masie cząsteczkowej wykazuje właściwości immunosupresyjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne.
  •         Hialuronian o małej masie cząsteczkowej działa prozapalnie i pobudza następne etapy odpowiedzi immunologicznej.

Działanie kwasu hialuronowego na stawy

Istnieje wiele przyczyn bólu oraz ograniczonej funkcjonalności stawów. Część z nich jest spowodowana przeciążeniami i urazami, część natomiast zwyrodnieniami. Najczęściej pacjenci skarżą się na dolegliwości w obrębie kolan i to właśnie one skłaniają ich do wizyty u specjalisty. Warto wiedzieć, że ból kolana z reguły wiąże się ze spadkiem ilości mazi w torebce stawowej. Jest to niezwykle istotny jej składnik, który nie tylko zmniejsza tarcie między panewkami, ale również zapewnia amortyzację. Taki ubytek sprawia, że panewki ocierają się o siebie, co prowadzi do podrażnień zakończeń nerwowych i w trakcie poruszania się wywołuje uczucie bólu. To znacząco obniża sprawność ruchową pacjenta, skutecznie utrudniając mu codzienne funkcjonowanie.

Jednym ze sposobów na walkę z wyżej opisanymi problemami, jest kwas hialuronowy na stawy. Jak wspomnieliśmy już wcześniej, stanowi on podstawowy składnik mazi stawowej. Do jego produkcji dochodzi w obrębie chrząstek, skąd przechodzi do torebki stawowej. Należy wiedzieć o tym, że mniej więcej od 25. roku życia synteza kwasu hialuronowego w organizmie stopniowo spada. To prowadzi natomiast do problemów z ruchomością stawów, a także uciążliwych dolegliwości bólowych. Kuracja z zastosowaniem specyfiku jakim jest kwas hialuronowy na stawy, sprawdza się w związku z tym w przypadku dolegliwości ściśle powiązanych z jednostkami chorobowymi, przebiegającymi ze zmniejszeniem lepkości bądź objętości mazi stawowej. Jeżeli pacjent boryka się ze zwyrodnieniami stawów, wówczas w takim wypadku kwas hialuronowy na stawy kolanowe jedynie złagodzi dolegliwości bólowe.

Po przebytych urazach, a także w przypadku chorób zwyrodnieniowych kwas hialuronowy podaje się bezpośrednio do jamy stawowej. Zabieg ten musi być wykonany przez lekarza i nosi on nazwę wikosuplementacji. W związku z tym, że kwas hialuronowy ma właściwości higroskopijne ochrania i odżywia chrząstki stawowe, umożliwiając tym samym złagodzenie bólu i objawów choroby zwyrodnieniowej stawów.

Jaki kwas hialuronowy na stawy?

Na rynku dostępne są liczne preparaty zawierające w swoim składzie kwas hialuronowy na stawy. Ich rolą jest ochrona i łagodzenie dolegliwości bólowych, a także wspieranie i wzmacnianie stawów. Aby zyskać pewność, że wybrany preparat będzie należycie spełniał swoją funkcję, najlepiej postawić na produkt o najwyższej wchłanialności, odznaczający się wartościową recepturą. Preparaty spełniające te wymagania znajdują się w ofercie MLO Nutrition.

Jedną z propozycji, które warto włączyć do swojej codziennej diety, jest kwas hialuronowy MLO HYALURONIC ACID. Produkt ten zawiera aż 150 mg HA w 1 kapsułce, co pozwala na uzyskanie bardzo szybkiego i mocnego działania. Poleca się go zarówno osobom, których celem jest poprawa jakości skóry, włosów i paznokci, a także poszukującym skutecznego wsparcia dla swoich stawów i ścięgien. Ten wysokiej jakości kwas hialuronowy w tabletkach na stawy jest łatwy w połykaniu i neutralny w smaku. Stanowi doskonałe uzupełnienie diety w wartościowe składniki.

Osoby, dla których ważna jest wielotorowa regeneracja stawów, powinny postawić na MLO MAXIMUM JOINT SUPPORT. Produkt ten powstał z myślą o osobach, których celem jest regeneracja tkanek w stawach, jak i również poprawa aparatu ruchu. Jest to specyfik przeznaczony zarówno dla entuzjastów aktywności fizycznych, jak i osób starszych oraz będących w okresie rekonwalescencji po przebytych kontuzjach. Ten dobry kwas hialuronowy na stawy ma w swoim składzie również inne, wartościowe substancje, takie jak:

  •         Ekstrakt z nowozelandzkiego małża zielonego. Działa przeciwzapalnie.
  •         Zhydrolizowany kolagen drobiowy. Wspomaga regenerację stawów.
  •         Siarczan d- glukozaminy. Spowalnia rozpad stawów, łagodzi ból i zapobiega pogłębianiu się stanu.
  •         Wapń. Wspomaga utrzymywanie zdrowych kości, redukuje stany zapalne.
  •         Ekstrakt z kory wierzby białej (25% salicyny). Działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie.
  •         Witamina E. Wykazuje działanie przeciwzapalne.
  •         Witamina B6. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Kwas hialuronowy na stawy i nie tylko

Żeby należycie zadbać o swoją sprawność ruchową, nie wystarczy jedynie kolagen i kwas hialuronowy na stawy lub inny suplement diety. Należy pamiętać przede wszystkim o tym, że podstawą zdrowia jest aktywność fizyczna. To właśnie w jej trakcie dochodzi do wytwarzania się mazi stawowej, co ma olbrzymi wpływ na zniwelowanie ryzyka wystąpienia problemów ze stawami.

Przed przystąpieniem do treningu należy zdawać sobie sprawę z tego, że zarówno niewłaściwe przygotowanie do ćwiczeń, jak i nieprawidłowe ich wykonywanie także może spowodować przeciążenie struktur w obrębie stawów i powodować bolesne dolegliwości.

Ogromne znaczenie w zapewnieniu zdrowia swoim stawom ma również stosowana na co dzień dieta. Powinna obfitować m.in. w takie składniki, jak:

  •         witamina D,
  •         wielonienasycone kwasy tłuszczowe (głównie Omega-3),
  •         wapń,
  •         owoce,
  •         warzywa.

Przestrzeganie prawidłowych zasad żywienia, dbanie o aktywność fizyczną, a także stosowanie suplementów diety na stawy niewątpliwie pomoże w należytym zatroszczeniu się o kondycję stawów, a tym samym zniwelowanie ryzyka ich chorób.

Jak przyjmować kwas hialuronowy na stawy?

Kwas hialuronowy na stawy w formie suplementu diety, powinien być zażywany zgodnie z zaleceniami producenta. Są one najczęściej umieszczone na opakowaniu, w którym znajduje się preparat. Należy pamiętać o tym, że tego typu specyfiki pełnią jedynie funkcję wspomagającą i nie mogą stanowić substytutu zdrowej diety i regularnej aktywności fizycznej.

Źródła:

  1. https://www.infona.pl/resource/bwmeta1.element.baztech-article-BPP1-0064-0010
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33099534/
  3. https://eczasopisma.p.lodz.pl/BFS/article/view/21/22
  4. https://eczasopisma.p.lodz.pl/BFS/article/view/21/22
  5. https://www.akademiamedycyny.pl/wp-content/uploads/2017/02/201001_geriatria_skutecznosc_ekstraktu_lipidowego_zawadzki.pdf
  6. https://food-forum.pl/artykul/kolagen-fakty-i-oczekiwania
  7. https://pl.cc-inc.org/807.html
  8. https://www.researchgate.net/publication/273832337_Szeleszczuk_L_Kuras_M_Znaczenie_wapnia_w_metabolizmie_czlowieka_i_czynniki_wplywajace_na_jego_biodostepnosc_w_diecie_Biul_Wydz_Farm_WUM_2014_3_16-22
  9. https://www.czytelniamedyczna.pl/2542,wierzba-zrodlo-surowcow-leczniczych-o-dzialaniu-przeciwzapalnym-i-przeciwbolowy.html
  10. https://www.infona.pl/resource/bwmeta1.element.agro-fe8a9acd-304a-495e-9d28-9fa96829b004
  11. http://www.wydawnictwopzwl.pl/download/207500120.pdf
  12. https://www.mp.pl/pacjent/objawy/64576,bol-stawow
  13. https://instytutsanvita.pl/dieta-rzs/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *