Na co pomaga kwas omega-3?

O kwasach omega 3 słyszał praktycznie każdy i zdecydowanej większości z nas, kojarzą się one z rybami, co oczywiście jest jak najbardziej prawidłowe. Jednak tylko nieliczni wiedzą, jaką rolę w ludzkim organizmie odgrywają. W tym artykule omówimy, czym jest omega-3, na co pomaga i w jakich pokarmach, poza rybami, najlepiej go szukać. Zachęcamy do lektury.

Czym są kwasy omega-3?

Kwasy omega- 3 są wielonienasyconymi kwasami, których ostatnie, podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym, znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla. Ich przemiany stanowią element wielu ważnych procesów życiowych.

Do najważniejszych kwasów omega-3 zaliczane są:

  • Kwas linolenowy (ALA). Jest prekursorem całej grupy kwasów tłuszczowych omega-3. Nie może być syntetyzowany w organizmie człowieka, dlatego też należy dostarczać go z pokarmami. ALA znajduje się w zielonych częściach roślin jadalnych, w olejach roślinnych (sojowym, lnianym, rzepakowym) oraz w rybach morskich. Organizm ludzki może z kwasu linolenowego syntetyzować kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA).
  • Kwas eikozapentaenowy (EPA). Pobudza głównie układ sercowo- naczyniowy, poprzez wpływ na syntezę eikanozoidów.
  • Kwas dokozaheksaenowy (DHA). Odgrywa kluczową rolę w rozwoju układu nerwowego, zachodzącym podczas życia płodowego i we wczesnym dzieciństwie. Jego niedobór u niemowląt przyczynia się do obniżenia ostrości widzenia i zdolności uczenia w późniejszym wieku. W ekstremalnych przypadkach, może zaburzać proces mielinizacji komórek nerwowych i sprzyjać powstawaniu pewnych niedorozwojów umysłowych.

Źródła kwasów omega- 3

Wiemy już co to jest kwas omega-3. Jakie jest jego działanie? To wyjaśniamy w dalszej części artykułu, natomiast teraz omówimy, jakie są jego źródła. Otóż jak się okazuje, jedynym rzeczywistym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, w szczególności EPA i DHA, jest tłuszcz pochodzący z ryb i zwierząt morskich, żywiących się planktonem lub rybami. Ponadto, kwasy omega-3 znajdują się również w takich produktach, jak:

  • Algi,
  • Oleje roślinne,
  • Orzechy włoskie.

Poza produktami spożywczymi, kwasy omega-3 mogą być dostarczane organizmowi również w postaci suplementów diety. Dostępne są w aptekach, a także sklepach oferujących rozmaite odżywki dla sportowców. Należy pamiętać jednak o tym, że tego typu produkty, powinny być traktowane jako dodatek do zdrowej, dobrze zbilansowanej diety, nie zaś jej substytut.

Omega – 3 – działanie

Jak wspominaliśmy w poprzedniej części artykułu, kwasy omega 3 są wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi, wykazującymi pozytywny wpływ na cały organizm. Ze względu na ich prozdrowotne działanie, należy zadbać o prawidłową podaż tych kwasów w organizmie. Przejdźmy jednak do konkretów, jeśli chodzi o omega-3. Na co pomaga? Oto jego funkcje:

  • Normalizuje ciśnienie krwi,
  • Redukuje stężenie triacylogliceroli w osoczu krwi,
  • Działa przeciwzakrzepowo,
  • Hamuje rozwój choroby niedokrwiennej serca,
  • Działa przeciwmiażdżycowo,
  • Działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie,
  • Hamuje rozwój cukrzycy typu II,
  • Działa przeciwnowotworowo,
  • Chroni układ immunologiczny,
  • Działa przeciwdepresyjnie,
  • Przeciwdziała otyłości,
  • Korzystnie wpływa na skórę i działa leczniczo w przypadku schorzeń skórnych,
  • Wpływa na prawidłowy rozwój w okresie prenatalnym,
  • Działa antyneurodegradacyjnie,
  • Wpływa na funkcjonowanie płuc,
  • Wpływa na gęstość mineralną kości,
  • Wpływa na metabolizm mięśni szkieletowych.

Jak dawkować kwasy omega-3?

Zgodnie z przedstawionymi powyżej informacjami, na ludzki organizm niezwykle pozytywne działanie ma kwas omega 3. Na co pomaga i gdzie można go znaleźć? Te informacje zostały przedstawione już w poprzedniej części artykułu. W tym miejscu zatem nasuwa się pytanie – jak dawkować te wielonienasycone kwasy tłuszczowe? Otóż jak się okazuje, zapotrzebowanie organizmu na nie jest uzależnione od wieku, stanu fizjologicznego, a także stanu zdrowia.

 

Źródła:

  1. http://evu.wsse.gorzow.pl/images/zalaczniki/zalaczniki_zdrowie/normyzywienianowelizacjaizz2012_1.pdf#page=44
  2. http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2011,%206(79)/024_035_Marciniak.pdf
  3. https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2013/2/BR%202-2013%20-%20s.%20225-233.pdf
  4. https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/normy_zywienia_2020web.pdf