Białko na redukcji – jakie wybrać?

Nadmierny przyrost tkanki tłuszczowej to jedno z największych zagrożeń XXI wieku. Zarówno nadwaga, jak i otyłość, są przyczyną wielu poważnych chorób, które nierzadko mogą prowadzić nawet do śmierci. Znaczna ilość tkanki tłuszczowej, poza kwestiami zdrowotnymi, ma również ogromny wpływ na wygląd sylwetki. Dlatego też, aby móc cieszyć się dobrym zdrowiem i estetycznym wyglądem, warto podjąć starania w kierunku jej redukcji. Poza ćwiczeniami i dobrze zbilansowaną dietą, dobrym rozwiązaniem będzie włączenie do swojego codziennego menu odżywki białkowej. W tym artykule omówimy, jaką rolę odgrywa białko na redukcji i podpowiemy, jakie białko na odchudzanie warto wybrać. Zachęcamy do lektury.

Białko a odchudzanie – jaki ma wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej?

Białko to jeden z podstawowych składników odżywczych. Regularne dostarczanie go wraz z żywnością, w odpowiednich ilościach, jest niezwykle istotne, aby zapewnić organizmowi prawidłowe funkcjonowanie. Białko w organizmie pełni zróżnicowane funkcje:

  • uczestniczy w zwiększeniu odporności (synteza przeciwciał),
  • buduje tkanki, w tym mięśnie,
  • reguluje gospodarkę hormonalną,
  • regeneruje skórę i tkanki,
  • uczestniczy w procesie trawienia.

Co istotne, najnowsze badania wykazały, że dieta obfitująca w białko zawarte w produktach mlecznych, przyspiesza przemianę materii, a co za tym idzie – wspomaga odchudzanie. Dodatkowo, w przypadku osób regularnie trenujących, pomaga  kształtować sylwetkę. Nie bez znaczenia pozostaje również fakt, że spośród makroskładników, to właśnie białko na redukcji w największym stopniu wpływa na uczucie sytości, a tym samym zmniejsza uczucie głodu.

Zapotrzebowanie na białko uzależnione jest zarówno od wieku, jak i stanu fizjologicznego organizmu. Zakłada się, że dorosły, zdrowy człowiek o prawidłowej masie ciała, potrzebuje w ciągu dnia 0,9g białka na każdy kilogram masy ciała. Zwiększone zapotrzebowanie na proteiny wykazują:

  • kobiety w ciąży (1,1g/ kg masy ciała na dzień),
  • kobiety karmiące piersią (1,3g/ kg masy ciała na dzień),
  • niemowlęta (1,52g/ kg masy ciała na dzień),
  • dzieci do 15. Roku życia (1,1g kg masy ciała na dzień).

O zwiększonym zapotrzebowaniu na białko mówi się również w przypadku osób, które uprawiają sport. Wynika to z faktu, iż podczas aktywności fizycznej, dochodzi do zwiększonego rozpadu białek, co powoduje, że konieczne jest ich uzupełnienie. To, ile białka będzie potrzebne w przypadku danej osoby, jest uzależnione m.in. od rodzaju treningu, jego intensywności i długości. 

Wracając jednak do zależności, jeśli chodzi o białko a odchudzanie, warto podkreślić, że proteiny pomagają kontrolować i utrzymywać stały poziom cukru we krwi. To natomiast przekłada się na zniwelowanie ryzyka jego gwałtownego spadku, co w konsekwencji chroni osobę przebywającą na diecie redukcyjnej, przed napadami wilczego apetytu, a tym samym sięgania po dodatkowe porcje jedzenia i często również niezdrowe przekąski. 

Jakie białko na redukcji będzie najlepsze?

Wiedząc już, że białko na odchudzanie to jeden ze skutecznych sposobów walki z nadprogramową tkanką tłuszczową, warto przejść do omówienia jego rodzajów i wyjaśnić, jaka odżywka białkowa na redukcji będzie najbardziej odpowiednia. W pierwszej kolejności zaczniemy jednak od wskazania zadań, które ma wykorzystanie suplementu białkowego podczas redukcji:

  • uzupełnia niedobory dietetyczne,
  • wspomaga hamowanie napadu głodu,
  • wspomaga gospodarkę energetyczną podczas treningu,
  • ze względu na zawartą w produkcie leucynę, stymuluje procesy anaboliczne.

Ze względu na dużą dostępność odżywek białkowych na rynku, pojawia się pytanie – jaka będzie najlepsza odżywka białkowa na odchudzanie? Otóż tak naprawdę, wszystko zależy od dwóch czynników – stopnia zaawansowania, a także funkcjonowania układu pokarmowego danej osoby. W przypadku sportowców amatorów, przestrzeganie przez nich diety nie musi być bowiem aż tak bardzo restrykcyjne, jak u osób trenujących zawodowo. Zatem po jakie białko na redukcję powinni sięgnąć? Wybór może paść na klasyczne WPC, które w swoim składzie zawiera pewne ilości węglowodanów i tłuszczy. Przykładem produktu o doskonałym składzie, jeśli chodzi o ten rodzaj odżywek białkowych, będzie niewątpliwie 100% Whey Protein Classic 907 g, dostępny w ofercie mlonutrition.pl.

A co w sytuacji, kiedy dana osoba boryka się z problemami trawiennymi i nie toleruje laktozy? Jakie proteiny na odchudzanie będą dla niej najbardziej odpowiednie? Otóż w tym wypadku, najlepiej sięgnąć po bardziej oczyszczoną wersję tego typu suplementów, która bazuje na WPI czyli białku serwatkowym poddanym większej izolacji. Dlatego też, zastanawiając się nad tym, jakie białko na redukcji wybrać w przypadku wrażliwego układu pokarmowego, z całą pewnością WPI będzie dobrą decyzją.

Ostatni typ, to produkty WPH, czyli białka, które zostały poddane wstępnej obróbce enzymatycznej, praktycznie pozbawione węglowodanów i tłuszczy. Ich białka są ponadto pocięte na peptydy, które nie wymagają znacznych nakładów energetycznych ze strony układu trawiennego. Wybierają je najczęściej sportowcy, głównie przed okresem startu, kiedy to dieta musi być perfekcyjnie dopracowana. Czy WPI będzie również odpowiednie, jako białko na spalanie tłuszczu? Odpowiedź brzmi: tak, a szczegółowych wyjaśnień udzielimy w dalszej części artykułu.

WPI czy WPC na redukcji?

Białko przy odchudzaniu to ważny aspekt, a wybór odpowiedniej odżywki proteinowej, nie należy do łatwych zadań. Szczególnie trudności z tym związane, mogą odczuwać osoby początkujące, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę ze stosowaniem odżywek białkowych. Warto pamiętać jednak o kierowaniu się podstawowymi zasadami, które niewątpliwie sprawią, że znalezienie odpowiedniego produktu dla siebie stanie się łatwiejsze. Liczy się przede wszystkim to, w jakim okresie treningowym ma zostać wykorzystany dany suplement oraz od tego, na jakim stopniu zaawansowania znajduje się dana osoba. Dlatego też, poszukując odpowiedzi na pytanie, co będzie lepsze – WPI czy WPC na redukcji – warto przede wszystkim kierować się wcześniej wymienionymi regułami. Zatem jakie białko wybrać na redukcję? Otóż bez wątpienia, dla większości osób pozostających na diecie redukcyjnej, dobrym wyborem będzie WPC, które dostępne jest m.in. w postaci preparatu 100% Whey Platinum Protein 2 kg. WPI jest to natomiast doskonała alternatywa dla osób, które borykają się z problemami trawiennymi i wykazują nietolerancję na laktozę.  

Warto nadmienić jeszcze, jak stosować białko podczas odchudzania. Otóż najlepiej korzystać ze wskazówek zawartych na etykiecie nabytego produktu. Odnosząc się jednak do konkretów, to w przypadku osób pozostających na redukcji, a jednocześnie aktywnych fizycznie, powinny one dostarczać organizmowi nie więcej niż 1,5 – 2 g białka na 1 kg masy ciała. Nie powinno się przesadzać z ilością białka w diecie, ponieważ jego nadmiar prowadzi do wydalenia protein przez nerki, co stanowi dla nich dodatkowe obciążenie. Jeżeli chodzi o pory dnia, to najlepiej sięgać po białko rano, a także po treningu, w celu uniknięcia katabolizmu mięśni.